Bantuan dengan Search courses

Cakna Data untuk Kecemerlangan Universiti

PERHATIAN: Kursus ini adalah kursus teradun. Untuk mengikuti kursus ini anda perlu mengikuti 2 hari kursus bersemuka terlebih dahulu diikuti dengan pembentangan projek. Sila rujuk jadual penawaran kursus di eSPeL untuk tarikh penawaran terkini. Terima kasih.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Analitik data adalah satu daripada teras Revolusi Perindustrian ke 4. Analitik bisnes dan data telah merubah organisasi dan juga industri dunia termasuk pendidikan tinggi. Setiap keputusan dalam pendidikan tinggi seperti pengurusan, pengajaran & pembelajaran, pemasaran, pengambilan pelajar, penyelidikan, perancangan strategik dan pengoperasian dan sebagainya dipacu oleh data.


Matlamat kursus ini adalah untuk membantu anda membangunkan kemahiran sebagai pegawai Pengurusan & Profesional (P&P) yang cakna data. Cakna data bererti mempunyai sikap dan kemahiran yang diperlukan untuk mengambil berat/peduli akan data-data dalaman dan luar universiti dan tahu teknik-teknik yang sesuai untuk memproses data menjadi maklumat dan pengetahuan yang boleh digunakan untuk membantu UKM mencapai kecemerlangan.

Kursus ini adalah kursus pengenalan kepada analitik data. Tiada kemahiran atau pengetahuan tinggi berkaitan komputer yang menjadi pra-syarat untuk mengikuti kursus ini. Pra-syarat kursus ini adalah anda pernah menggunakan perisian aplikasi seperti MS Word dan pelayar Web seperti Chrome, Safari atau Internet Explorer sudah memadai.

Di dalam kursus ini, anda akan mempelajari beberapa teknik analitik asas menggunakan alat seperti MS Excel, Google Sheet, Data Studio dan beberapa aplikasi lain dalam Google Suite. Anda akan mempelajari bagaimana memproses data, pemvisualan data, papan pemuka, perkongsian data & papan pemuka, berkolaborasi dalam membangunkan papan pemuka dan berkongsi laporan/papan pemuka dengan pihak berkepentingan.

Objektif kursus ini adalah seperti berikut:

Di akhir kursus ini, peserta akan berupaya:
1. Menerangkan proses analitik data dan kepentingannya kepada universiti; 
2. Mengenalpasti pola pada data yang boleh membantu membuat keputusan yang lebih berkesan;
3. Membangunkan laporan & papan pemuka ringkas di penyimpanan awan dan berkolaborasi dalam mengurus dan memantau penunjuk keberhasilan utama berkaitan.


Jumlah Topik: 7

Jumlah Video: 7

Jumlah Tempoh: 27 minit 55 saat

Penyetaraan Jam Latihan: 2 jam (termasuk latihan praktikal)

Syarat Lulus: - Tiada . Video ini adalah sebahagian daripada kursus Cakna Data untuk Kecemerlangan Universiti (bersemuka)